Prešovčania vyhľadávajú nehnuteľnosti do 15 km od mesta

21.02.2011 Prešov

Prešov 21. februára (TASR) – Väčšina obyvateľov mesta Prešov, ktorí sa rozhodli presťahovať na vidiek, má záujem o nehnuteľnosti, ktoré sa nachádzajú vo vzdialenosti maximálne 15 kilometrov od mesta.
Podľa slov konateľa prešovskej realitnej kancelárie F. O. K. Jozefa Feťka najväčší záujem registrujú o lokalitu Kanaš v katastri Veľkého Šariša, ale atraktívne sú i nehnuteľnosti smerom na Gregorovce, Záborské, Vyšnú Šebastovú, Dulovú Ves či Kapušany.
V poslednom období klienti sú pri výbere nehnuteľností opatrnejší. Zaujímajú sa nielen o infraštruktúru, ale aj o to, či nejde o lokalitu s rizikom záplav, zosuvov pôdy a pomerne veľký dôraz kladú na podmienky spolunažívania.
Feťko pre TASR uviedol, že podľa jeho skúsenosti z posledných rokov, ich klienti za jedno z dôležitých kritérií považujú to, aby ich nový domov bol v dosahu mestskej hromadnej dopravy. Záujem o bývanie na vidieku je väčší predovšetkým u ľudí nad 45 rokov.
Mladší uprednostňujú život v mestských zónach. To súvisí hlavne s pracovnými príležitosťami. Bývanie v rodinnom dome je totiž pomerne veľkým záväzkom a do istej miery môže obmedzovať ich schopnosť rýchlo sa presťahovať za prácou.
\"Každý kto chce urobiť takéto rozhodnutie by mal dobre zvážiť všetky pre a proti. Treba si uvedomiť, že človek nemôže mať všetko súčasne a presťahovaním sa na vidiek stráca výhody mesta a okrem toho nie každý dokáže žiť v dedinskom prostredí, \" konštatoval Feťko. Tvrdí, že mnohí si vysnívali život na dedine, ale zrazu zistia, že im chýba anonymita mesta a jednoducho nedokážu zapadnúť do tamojšieho spoločenstva.
Podľa Feťka musia ľudia počítať s tým, že vlastniť dom na vidieku znamená určité finančné náklady a tie nemusia byť nižšie ako v meste. Tí, ktorí majú predstavu, že budú žiť menej nákladne, sa môžu mýliť. Mnohým spôsobuje problémy napríklad dochádzanie do práce alebo vozenie detí do školy.
Záujem o druh nehnuteľností je podľa Feťka veľmi individuálny. Závisí to od finančných možností a schopností. Hovorí, že tí, ktorí sa napríklad boja stavania, chcú hotové domy, s tým, že si ich budú postupne rekonštruovať.
\"Ľudia znalí problematiky stavebníctva si kúpia zásadne holý pozemok, lebo je lacnejšie postaviť nový dom, ako starý rekonštruovať, u nás je to zatiaľ tak, \" dodáva.
Pomerne veľa ľudí je takých, ktorí sa rozhodnú predať svoj byt v meste, alebo ho nechať svojim deťom a odchádzajú na vidiek.
\"Vo všeobecnosti sa dá povedať, že cena rodinného domu staršieho ako 40 rokov v okolitých obciach, mimo dosahu MHD, sa môže rovnať cene dvojizbového bytu v Prešove, \" hovorí Feťko. Zároveň však upozorňuje, že ľudia musia v takomto prípade počítať aj s investíciami.
 

Vyberte región

mark